Drożdżówki z pokrzywą
 
Składniki
Ciasto
  • 250 g mąki orkiszowej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • dwie łyżeczki suchych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy (18 g)
Pesto
  • 50 g liści pokrzywy - waga po odcięciu łodyżek
  • 150 g uprażonego słonecznika
  • 100g delikatnego oleju
Dodatkowo
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz i sól
Przygotowanie
  1. Wyrób ciasto. Mąkę zmieszaj z drożdżami, solą i cukrem, następnie dodaj wodę i oliwę. Wyrobione ciasto przykryj i zostaw do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny a najlepiej na 1-1½ godziny.
  2. W międzyczasie przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do naczynia blendera i zmiksuj na jednolitą masę, dopraw do smaku pieprzem i solą.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta i posmaruję gotowym pesto. Zwijaj wzdłuż dłuższego boku. Gotowy rulon pokrój na 2 centymetrowe plastry i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 200°C przez 10-15 minut do czasu zezłocenia się ciasta.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 474 kcal Białka: 10.9 g Tłuszcze: 31.2 g Cukry: 37.6 g Wymienniki: 7.0 WW: 3.8 WBT: 3.2
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/drozdzowki-z-pokrzywa/