Pokrusz herbatniki w malakserze, aż będą przypominać tartą bułkę, dodaj masło i jeszcze raz zmiksuj pulsacyjnie. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 20 cm, ugniatając ją dłońmi albo wypukłą stroną łyżki. Wstaw formę do lodówki, by masa stężała. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
Wymieszaj sery w misie malaksera do połączenia składników, dodaj śmietanę, mąki i cukier. Zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia skłądników. Wmieszaj jajka, a na końcu wanilię i sok z cytryny.
Nastaw wodę w czajniku. Na najniższy poziom piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą.
Przelej serową masę na zimny spód, wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
Ja dodatkowo używam obręczy z materiału nałożonej na tortownicę, żeby boki sernika nie wrosły szybciej.
Ciasto powinno się ściąć, ale nie za mocno: musisz mieć pewność, że śmietana, którą polejesz sernik, nie wsiąknie w niego, tylko utrzyma się na powierzchni. Wymieszaj trzepaczką kwaśną śmietanę z cukrem oraz wanilią i polej sernik. Wstaw go z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.
Sernik wystudź w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce przez ok. 12 godzin.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 310 kcal Białka: 9.6 g Tłuszcze: 21.5 g Cukry: 19.7 g Wymienniki: 4.3 WW: 2.3 WBT: 2.0
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-londynski/