Sernik londyński
 
Składniki
Spód
  • 150 g herbatników digestive bezglutenowych
  • 50 g niesolonego masła, stopionego
Masa serowa
  • 415 g mielonego twarogu śmietankowego
  • 250 g mascarpone
  • 90 g śmietany 36%
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 ½ łyżeczki soku z cytryny
Warstwa śmietankowa
  • 160 g kwaśnej śmietany
  • 15 g drobnego cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
  1. Pokrusz herbatniki w malakserze, aż będą przypominać tartą bułkę, dodaj masło i jeszcze raz zmiksuj pulsacyjnie. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 20 cm, ugniatając ją dłońmi albo wypukłą stroną łyżki. Wstaw formę do lodówki, by masa stężała. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
  2. Wymieszaj sery w misie malaksera do połączenia składników, dodaj śmietanę, mąki i cukier. Zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia skłądników. Wmieszaj jajka, a na końcu wanilię i sok z cytryny.
  3. Nastaw wodę w czajniku. Na najniższy poziom piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą.
  4. Przelej serową masę na zimny spód, wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
  5. Ja dodatkowo używam obręczy z materiału nałożonej na tortownicę, żeby boki sernika nie wrosły szybciej.
  6. Ciasto powinno się ściąć, ale nie za mocno: musisz mieć pewność, że śmietana, którą polejesz sernik, nie wsiąknie w niego, tylko utrzyma się na powierzchni. Wymieszaj trzepaczką kwaśną śmietanę z cukrem oraz wanilią i polej sernik. Wstaw go z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.
  7. Sernik wystudź w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce przez ok. 12 godzin.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 310 kcal Białka: 9.6 g Tłuszcze: 21.5 g Cukry: 19.7 g Wymienniki: 4.3 WW: 2.3 WBT: 2.0
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-londynski/