100 g mlecznej czekolady (ja wybrałam taką bez laktozy)
60 g kremu czekoladowego Cavalier
2 jajka
150 ml mleka (u mnie ryżowego)
250 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru nierafinowanego
15 g kakao
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 180 °C.
Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
Śliwki umyj, pokrój w kosteczkę usuwając pestki. W małym garnku na małym ogniu roztop masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady i kremu czekoladowego, co chwilę zamieszaj, nie podgrzewaj za bardzo masy. Dodaj jajka oraz mleko, rozmieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, kakao i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre, dodaj pokrojone śliwki i wymieszaj (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).
Nałóż ciasto do papilotek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut do suchego patyczka.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 291 kcal Białka: 5.5 g Tłuszcze: 13.1 g Cukry: 37.9 g Wymienniki: 5.2 WW: 3.8 WBT: 1.4
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/czekoladowe-mufinki-ze-sliwkami/