600 g upieczonej dyni (niecały 1 kg surowej, ze skorupą)
350 g gruszki (waga po obraniu, bez gniazd nasiennych)
70 g cebuli pokrojonej w kostkę
30 g masła
200 ml białego wina (lub ewentualnie wody)
250 g bulionu
100 g śmietany 18%
⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (+ do podania)
½ łyżeczki cynamonu w proszku (+ do podania)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Dynię opłucz i pokrój na 2 - 3 mniejsze kawałki (razem ze skorupą). Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny. Z dyni odetnij skorupę, pozostawiając sam miąższ, odmierzyć 600 g upieczonej dyni, miąższ pokrój w 1,5 cm kostkę.
Gruszki obierz i wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałki. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztop masło, dodaj cebulę. Smaż na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (ale nie zrumieni). Dodaj kawałki gruszki i smaż przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojoną dynię i smaż jeszcze przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zmiksuj na gładki mus i umieść go z powrotem w garnku.
W drugim rondelku zagotuj białe wino, dodaj gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotuj przez 1 - 2 minuty, następnie wlej śmietanę. Przelej do naczynia z dynią, dopraw solą. Zagotuj i zdejmij z ognia. Podawaj gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.