Paella z kurczakiem i chorizo
 
Składniki
  • 900 g bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g)
  • 100 g chorizo
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 5 g czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g czerwonej papryki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g pomidora
  • ½ szklanki białego wina
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej (lub wędzonej)
  • ⅓ łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne)
  • 300 g ryżu do paelli (u mnie Bomba)
Przygotowanie
  1. Bulion zagotuj razem z szafranem. Chorizo pokrój w 0,8 cm kostkę. Filety oczyść z kostek i włókien, pokrój w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokrój w 1,5 cm kostkę. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę (odrzuć nadmiar soku i nasiona z komór).
  2. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni o średnicy 32 cm, do paelli. Dodaj chorizo i chwilę je obsmaż aż wytopi się tłuszcz. Dodaj kurczaka i obsmaż go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodaj czosnek. Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmaż ok. 2 minut. Dodaj pomidora i smaż dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Wlej wino, wymieszaj i gotuj przez około 4 minuty na większym ogniu aż wino odparuje. Dodaj sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszaj.
  3. Po chwili wsyp ryż i smaż przez kolejne 2 minuty. Wlej przecedzony gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryj szczelnie patelnię folią aluminiową i gotuj kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180ºC piekarnika). Odstaw z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij folię.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 135 kcal Białka: 8.7 g Tłuszcze: 4.2 g Cukry: 15.6 g Wymienniki: 2.3 WW: 1.6 WBT: 0.7
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/paella-z-kurczakiem-i-chorizo/