Do pasty daktylowej dodać olej i przyprawy. Zagnieć jednolitą masę, z której przygotowuj kuleczki 6-7 g.
Nadzienie orzechowe (pistacjowe)
Wymieszaj drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną.
Ciasto
W misce robota lub dużej misce wymieszaj mąkę, semolinę, cukier, mahlep. W garnuszku na wolnym ogniu zagotuj mleko z masłem. Przelej gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski i wybijaj drewnianą łychą albo maszyną do wyrabiania ciasta aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodaj wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę ale swobodnie da się zagnieść w kulę. Przykryj ściereczką i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne.
Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 5 minut. Wyrobione, plastyczne ciasto podziel na 3-4 części, z jednej ulepić kulki o wadze ok. 20 g. Resztę ciasta przykryj ściereczką i wyciągaj spod niej aż do wykończenia ciasta. Na desce rozpłaszcz kulkę ciasta, włóż w nią kulkę nadzienia z daktyli (lub pistacji), zalep. Włóż do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjmij ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie).
Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włóż do piekarnika, piecz w temperaturze 180° C ok. 20 minut do zrumienienia ma'amouli. Wystudź je i posyp cukrem pudrem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 503 kcal Białka: 9.0 g Tłuszcze: 19.3 g Cukry: 73.4 g Wymienniki: 9.4 WW: 7.3 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasteczka-ma-amoul/