Makaron z soczewicą, szpinakiem i ragu z chorizo
 
Składniki
  • 250 g makaronu orecchiette
  • 100 g chorizo z obraną skórką
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 180 g pomidorów z puszki (pelati)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150 g ugotowane brązowej soczewicy (może być z puszki)
  • garść liści oregano, posiekanych (i dodatkowo do serwowania)
  • 75 g szpinaku baby
  • łyżeczka cukru
  • 10 g parmezanu
Przygotowanie
  1. Zagotuj wodę na makaron i gotuj go aż będzie al dente. Odlej z gotowania ok. 200 ml wody.
  2. Podczas gdy makaron się gotuje, przełóż chorizo do robota kuchennego i rozdrobnij. Rozgrzej patelnię. Dodaj olej, czosnek i chorizo i gotuj przez 4 minuty (lub do czasu gdy się zezłoci). Dodaj pomidory, odłożoną wodę z gotowania makaronu, cukier, sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień do średniego i gotuj przez 8 minut. Dodaj soczewicę, szpinak i oregano i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Soczewica w tym czasie powinna się podgrzać a liście szpinaku zmięknąć. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj. Gotowe, podziel na porcje i serwuj z oregano i parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2-3 Kalorie: 167 kcal Białka: 7.6 g Tłuszcze: 6.5 g Cukry: 19.5 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.9 WBT: 0.9
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/makaron-z-soczewica-szpinakiem-i-ragu-z-chorizo/