150 g ugotowane brązowej soczewicy (może być z puszki)
garść liści oregano, posiekanych (i dodatkowo do serwowania)
75 g szpinaku baby
łyżeczka cukru
10 g parmezanu
Przygotowanie
Zagotuj wodę na makaron i gotuj go aż będzie al dente. Odlej z gotowania ok. 200 ml wody.
Podczas gdy makaron się gotuje, przełóż chorizo do robota kuchennego i rozdrobnij. Rozgrzej patelnię. Dodaj olej, czosnek i chorizo i gotuj przez 4 minuty (lub do czasu gdy się zezłoci). Dodaj pomidory, odłożoną wodę z gotowania makaronu, cukier, sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień do średniego i gotuj przez 8 minut. Dodaj soczewicę, szpinak i oregano i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Soczewica w tym czasie powinna się podgrzać a liście szpinaku zmięknąć. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj. Gotowe, podziel na porcje i serwuj z oregano i parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2-3 Kalorie: 167 kcal Białka: 7.6 g Tłuszcze: 6.5 g Cukry: 19.5 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.9 WBT: 0.9
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/makaron-z-soczewica-szpinakiem-i-ragu-z-chorizo/