150 g złocistego cukru trzcinowego nierafinowanego
185 g mąki orkiszowej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
120 g jogurtu naturalnego
150 g masła, roztopionego i ostudzonego
Syrop
35 g cukru
25 ml wody
½ łyżki wody różanej
½ łyżki soku z cytryny
Krem z wodą różaną
200g mascarpone
30 g cukru
50 g wody różanej
Przygotowanie
Ciasto
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem, wymieszaj ze zmielonymi pistacjami. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i nadal ubijaj na mniejszych obrotach miksera. Następnie po jednym żółtku. Jogurt wymieszaj z wodą różaną i dodaj do masy jajecznej - zmiksuj. Miksując dodawaj powoli roztopione, ostudzone masło. Potem w kilku partiach suche składniki - bardzo wolno mieszaj. Przelej do tortownicy nasmarowanej masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ok. 40-50 minut w 180st. do suchego patyczka.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ponakłuwaj i polać syropem.
Syrop
Cukier i wodę zagotuj w garnuszku do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodaj wodę różaną i sok z cytryny. Syropem polej jeszcze ciepłe ciasto.
Ciasto można podawać z kremem z wodą różaną.
Krem z wodą różaną
Krem możesz zrobić wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem. Włóż składniki do miski i ubijaj do momentu aż składniki się połączą.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 398 kcal Białka: 7.9 g Tłuszcze: 22.5 g Cukry: 41.0 g Wymienniki: 6.4 WW: 4.1 WBT: 2.3
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-pistacjowe-z-kremem-z-wody-rozanej/