1 mały słoiczek powideł śliwkowych, 200 g (u mnie TARPA)
100 g suszonych fig, posiekanych
otarta skórka z 1 pomarańczy
20 g orzechów włoskich, posiekanych
Przygotowanie
Orzechowy spód
Mąkę przesiej, dodaj zmielone orzechy i masło, posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć (możesz również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformuj kulę (ciasto będzie klejące, ale oprósz je mąką), owiń ją folią spożywczą, schłódź w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej, następnie przenieś na blaszkę i wyrównaj. Lekko ponakłuwaj widelcem. Schłódź ponownie w lodówce przez 30 minut. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 15 - 18 minut, na jasnozłoty kolor.
Beza
Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieść białka i zacznij ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodaj sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacznij dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodaj przesianą skrobię i lekko wymieszaj szpatułką.
Piecz w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący. W razie konieczności przedłużyć pieczenie o kolejne 15 minut (nie ma obawy o ciasto orzechowe na spodzie, z nim się nic nie stanie, nie wysuszy się).
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 470 kcal Białka: 6.7 g Tłuszcze: 25.7 g Cukry: 53.0 g Wymienniki: 7.9 WW: 5.3 WBT: 2.6
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/mazurek-orzechowy-z-bakaliami-i-beza/