Mazurek orzechowy z bakaliami i bezą
 
Składniki
Orzechowy spód
  • 170 g orzechów włoskich, zmielonych
  • 170 g mąki orkiszowej
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
Beza
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Nadzienie
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych, 200 g (u mnie TARPA)
  • 100 g suszonych fig, posiekanych
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 20 g orzechów włoskich, posiekanych
Przygotowanie
Orzechowy spód
  1. Mąkę przesiej, dodaj zmielone orzechy i masło, posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć (możesz również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformuj kulę (ciasto będzie klejące, ale oprósz je mąką), owiń ją folią spożywczą, schłódź w lodówce przez 30 - 60 minut.
  2. Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej, następnie przenieś na blaszkę i wyrównaj. Lekko ponakłuwaj widelcem. Schłódź ponownie w lodówce przez 30 minut. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 15 - 18 minut, na jasnozłoty kolor.
Beza
  1. Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieść białka i zacznij ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodaj sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacznij dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodaj przesianą skrobię i lekko wymieszaj szpatułką.
Nadzienie
  1. Podpieczony spód posmaruj powidłami śliwkowymi. Równą warstwą wysyp suszone posiekane figi i orzechy włoskie. Posyp otartą skórką z pomarańczy. Przykryj ubitą bezą.
  2. Piecz w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący. W razie konieczności przedłużyć pieczenie o kolejne 15 minut (nie ma obawy o ciasto orzechowe na spodzie, z nim się nic nie stanie, nie wysuszy się).
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 470 kcal Białka: 6.7 g Tłuszcze: 25.7 g Cukry: 53.0 g Wymienniki: 7.9 WW: 5.3 WBT: 2.6
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/mazurek-orzechowy-z-bakaliami-i-beza/