Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie a następnie wyrób aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie ok. 10 minut, maszynowo ok. 3 minut). Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
Botwinkę umyj i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podduś ją aż zmięknie i wyparują soki. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Buraczka przekrój na 4 części i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Zetrzyj go na drobnej tarce. Połącz botwnikę i buraczka z kozim serkiem i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Przystawkę do rozwałkowywania ciasta ustaw na najgrubszą szerokość (0) i przewałkuj. Złóż ciasto na pół i przewałkuj raz jeszcze. Czynność powtórz. Następnie zmniejsz szerokość do "1" i przewałkuj. Zmniejszaj szerokość otworu stopniowo dochodząc do pożądanej grubości ciasta. U mnie "6".
Rozwałkowane ciasto przytnij do długości ravioleri (jeżeli jej używasz), zrób wgłębienia palcem i wypełnij je nadzieniem. Możesz posmarować ciasto wodą, jeżeli obawiasz się, że może się nie skleić. Przykryj nadzienie drugim płatem ciasta, dociśnij wałeczkiem, oderwij ciasto, które zostało na brzegach Twoich ravioli i następnie wyciągnij gotowe ravioli z ravioleri. Przełóż je w miejsce posypane mąką, żeby nie przywarły.
Gotuj ravioli ok. 5 minut w osolonej, lekko szumiącej wodzie. Następnie przełóż je na patelnię ze śmietanką. Podgrzej, wyłóż na talerz, posyp posiekanym koperkiem.
Jeżeli planujesz część ravioli zamrozić najlepiej obgotować je ok. 1 minuty i takie zamrozić. Ryzyko popękania ciasta będzie wówczas mniejsze :-)
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 165 kcal Białka: 6.5 g Tłuszcze: 6.3 g Cukry: 20.6 g Wymienniki: 2.9 WW: 2.1 WBT: 0.8
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/ravioli-z-botwinka-i-serem-kozim/