Ryżowe mufinki marchewkowe
 
Składniki
  • 90 g otrębów owsianych
  • 180 g mąki z brązowego ryżu (lub zmielonego brązowego ryżu)
  • 180 g marchewki startej na drobnej tarce
  • 170 g cukru kokosowego
  • 140 g oleju słonecznikowego
  • 3 jajka, rozmieszane
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ¾ łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta soli
Krem
  • 200 g serka philadelphia
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 65 g cukru pudru (ja zrobiłam z cukru nierafinowanego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Mufinki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Formę na mufinki wyłóż papilotkami. Wszystkie składniki i odrobinę soli włóż do miski. Mieszaj aż masa będzie gładka. Podziel ciasto równo pomiędzy papilotki. Piecz przez 25 minut lub do chwili aż włożony patyczek w ciasto będzie suchy. Wyciągnij z piekarnika i studź na kratce przez ok. 10 minut.
Krem
  1. Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką. Na wystudzone mufinki nakładaj krem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 320 kcal Białka: 4.5 g Tłuszcze: 21.0 g Cukry: 28.3 g Wymienniki: 4.9 WW: 2.8 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ryzowe-mufinki-marchewkowe/