Muffinki kakaowe
 
Składniki
  • 60 g mąki migdałowej
  • 150 g cukru
  • 75 g mąki gryczanej
  • 50 g kakao
  • 125 g oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 180 g maślanki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • ¼ łyżeczki soli
Krem
  • 250 g ricotty
  • 15 g syropu klonowego
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
Przygotowanie
  1. Krem - ricottę, syrop klonowy, kakao i ekstrakt z wanilli umieść w mikserze i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstaw do lodówki na 1 godzinę przed nałożeniem na muffinki.
  2. Piekarnik rozgrzej do 160ºC. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wszystkie składniki i odrobinę soli włóż do miski. Mieszaj aż masa będzie gładka. Podziel ciasto równo pomiędzy papilotki. Piecz przez 25 minut lub do chwili aż włożony patyczek w ciasto będzie suchy. Wyciągnij z piekarnika i studź na kratce aż do osiągnięcia temperatury pokojowej. Nałóż krem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 332 kcal Białka: 8.6 g Tłuszcze: 21.4 g Cukry: 26.2 g Wymienniki: 4.9 WW: 2.6 WBT: 2.3
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/muffinki-kakaowe/