Mufinki cytrynowe
      - 300 g mąki orkiszowej
  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  - 2 jajka
  - 120 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  - szczypta soli
  - 2 łyżki startej skórki z cytryny
  - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  - 250 ml (g) maślanki
  - 125 g roztopionego masła
  
      - Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
  - Do jednej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy cukier, sól i skórkę z cytryny.
  - W drugiej misce mieszamy jajka z maślanką, ekstraktem z wanilii oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
  - Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników.
  - Ciasto wykładamy do papilotów w formie na mufinki. Pieczemy ok. 20-22 minut.
  
      Porcje: 12 Kalorie: 304 kcal Białka: 6.2 g Tłuszcze: 13.3 g Cukry: 40.0 g Wymienniki: 5.4 WW: 4.0 WBT: 1.4 
    Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/mufinki-cytrynowe/
 3.5.3229