Orzechy nerkowca włóż do małego garnuszka i zalej gotującą się wodą. Odstaw na 20 minut. Żeby zrobić spód tarty zmiksuj razem migdały, daktyle, olej kokosowy i chia przez 1 minutę lub do uzyskania jednolitej masy.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną tortownicę wyłóż przygotowaną masę, rozprowadź ją równomiernie, wygładź i dociśnij spodem łyżki. Schłódź w lodówce przez 30 minut.
Podczas gdy spód chłodzi się w lodówce przygotuj masę z nerkowców. Miksuj odsączone nerkowce 1 minutę lub do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, olej kokosowy, krem kokosowy, wanilię, słód ryżowy i chia i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Przełóż masę na przygotowany spód i wyrównaj szpatułą do wygładzania masy. Schłódź w lodówce przez 2 godziny.
Zdejmij boki tortownicy i posyp posiekanymi pistacjami i skórką z cytryny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 458 kcal Białka: 12.2 g Tłuszcze: 34.9 g Cukry: 23.3 g Wymienniki: 6.0 WW: 2.4 WBT: 3.6
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/cytrynowa-tarta-z-nerkowcow/