Cytrynowa tarta z nerkowców
 
Składniki
Masa z nerkowców
  • 240 g nerkowców
  • 2 łyżki skórki z cytryny i dodatkowo do posypania
  • 60 ml soku z cytryny
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 60 ml kremu kokosowego
  • 60 g słodu ryżowego
  • 2 łyżki (20 g) białych nasion chia
  • 35 g pistacji posiekanych
Spód
  • 160 g migdałów bez skórki
  • 45 g świeżych daktyli lub pasty daktylowej
  • 2 łyżki (20 g) oleju kokosowego
  • 1 łyżka (10 g) białych nasion chia
Przygotowanie
  1. Orzechy nerkowca włóż do małego garnuszka i zalej gotującą się wodą. Odstaw na 20 minut. Żeby zrobić spód tarty zmiksuj razem migdały, daktyle, olej kokosowy i chia przez 1 minutę lub do uzyskania jednolitej masy.
  2. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną tortownicę wyłóż przygotowaną masę, rozprowadź ją równomiernie, wygładź i dociśnij spodem łyżki. Schłódź w lodówce przez 30 minut.
  3. Podczas gdy spód chłodzi się w lodówce przygotuj masę z nerkowców. Miksuj odsączone nerkowce 1 minutę lub do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, olej kokosowy, krem kokosowy, wanilię, słód ryżowy i chia i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Przełóż masę na przygotowany spód i wyrównaj szpatułą do wygładzania masy. Schłódź w lodówce przez 2 godziny.
  5. Zdejmij boki tortownicy i posyp posiekanymi pistacjami i skórką z cytryny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 458 kcal Białka: 12.2 g Tłuszcze: 34.9 g Cukry: 23.3 g Wymienniki: 6.0 WW: 2.4 WBT: 3.6
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/cytrynowa-tarta-z-nerkowcow/