Dynia makaronowa z haloumi
 
Składniki
  • 200 g dyni upieczonej dyni makaronowej
  • 20 g sera haloumi
  • 20 g parmezanu
  • 20 g oleju rydzowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię przekrój na pół i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 45-60 minut.
  2. Parmezan zetrzyj na tarce. Pod koniec pieczenia dyni przygotuj haloumi. Pokrój go w drobną kostkę o obsmaż na suchej patelni. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika. Przy pomocy łyżki wyjmij pestki a następnie widelcem lub łyżką wyjmij miąższ skrobiąc wnętrze dyni. Dynia powinna przyjmować formę nitek zbliżonych do spaghetti.
  3. Miąższ wymieszaj z olejem i większością parmezanu. Parmezan nadaje dyni smaku i w moim odczuciu sól w ogóle nie jest potrzebna. Tak przygotowany "makaron" posyp pozostałym parmezanem i haloumi (to dla fanów boczku :-). Przypraw pieprzem. Podawaj na ciepłych talerzach.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 1-2 Kalorie: 61 kcal Białka: 2.1 g Tłuszcze: 4.9 g Cukry: 2.1 g Wymienniki: 4.9 WW: 1.4 WBT: 3.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/dynia-makaronowa-z-haloumi/