Babka czekoladowa z matcha
 
Składniki
  • 270 g mąki orkiszowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka (240 g)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki herbaty matcha kulinarnej (będzie miała ładniejszy kolor)
Polewa czekoladowa
  • 50 g czekolady 70% (kaletki lub posiekanej)
  • 20 g masła
Przygotowanie
Babka
  1. Składniki wyjmij z lodówki ok. 2 godziny przed pieczeniem.
  2. Mąkę przsiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do utartej masy dodaj jajka, jedno po drugim. Następnie dodaj wanilię i zmiksuj. Do masy dodaj połowę mąki, następnie mleko i pozostałą mąkę.
  3. Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej dodaj przesiane kakao, do drugiej - herbatę matcha. Wymieszaj do połączenia składników. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Na zmianę nakładaj łyżką delikatnie masy, nierówno, ale tak, żeby się nie zmieszały. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 70 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i nałóż polewę.
Polewa
  1. Masło roztop w niewielkim rondelku. Zestaw z palnika, dodaj czekoladę, odczekaj 2-3 minuty a następnie wymieszaj. Przed nałożeniem polewa musi ostygnąć i lekko zgęstnieć, żeby nie spływała za szybko z babki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 402 kcal Białka: 6.8 g Tłuszcze: 23.8 g Cukry: 40.1 g Wymienniki: 6.4 WW: 4.0 WBT: 4.0
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/babka-czekoladowa-z-herbata-matcha/