Malinowy tort bezowy
 
Składniki
3 blaty bezowe
  • 240 g białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • odrobina (zaledwie na czubku łyżeczki) różowego barwnika w żelu/paście (użyłam Wiltona, kolor 'pink')
Masa
  • 400 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 50 g mascarpone
  • 300 g świeżych malin
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • odrobina tagatozy do smaku
Przygotowanie
  1. Blaty bezowe możesz upiec wieczór wcześniej i przechowywać w piekarniku przez noc, niczym nie przykrywając. Tort najlepiej składać w całość w dniu podania.
  2. Trzy płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim 20 cm okręgi. Misę miksera odtłuść, np. sokiem z cytryny. Wlej do niej białka. Jak białka się nieco spienią zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce, robiąc przerwę po każdej ok 30 sekund. Dodaj barwnik i ubij. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i ocet i połącz z pianą 2-3 ruchami miksera. Masę bezową rozdziel równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównaj. Piecz z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 70 minut w temperaturze 120ºC. Blaty bezowe wyrosną, popękają. Wystudź je w stygnącym, zamkniętym piekarniku. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie i piankowe w środku.
  3. Śmietanę kremówkę ubić z wanilią na sztywno.
  4. Blaty bezowe przekładaj przygotowanym kremem i świeżymi malinami, zostawiając 1 porcję kremu i malin na wierzch. Przechowuj w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 267 kcal Białka: 3.5 g Tłuszcze: 14.8 g Cukry: 30.0 g Wymienniki: 4.5 WW: 3.0 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/malinowy-tort-bezowy/