Tost z awokado i pieczoną ricottą
 
Składniki
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 150 g ricotty
  • 75 g awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (może być też olej rydzowy, awokado możemy też wymieszać z olejem lnianym
  • sok z cytryny
  • świeże zioła do podania (bazylia, oregano)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 200°C (może być z funkcją grilla). Awokado posiekaj i wymieszaj z jedną łyżką oliwy lub oleju, skrop sokiem z cytryny. Ricottę przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 10-15 minut aż będzie lekko podpieczony. Tosty opiecz w tosterze. Przełóż na nie podpieczoną ricottę oraz awokado. Możesz dodać listki bazylii i oregano.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 240 kcal Białka: 8.9 g Tłuszcze: 18.2 g Cukry: 10.1 Wymienniki: 3.0 g WW: 1.0 WBT: 2.0
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/tost-z-awokado-i-pieczona-ricotta/