Sernik z musem cytrynowym
 
Składniki
Spód
  • 150 g herbatników (np. Belvita)
  • 50 g masła, roztopionego
Masa serowa
  • 300 g tłustego twarogu
  • 300 g mascarpone
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
Mus cytrynowy
  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
  • 45 g cukru pudru (lub do smaku)
  • odrobina (na czubku ostrza noża) żółtego barwnika spożywczego (użyłam Wiltona 'lemon'); niekoniecznie
Ponadto
  • pokruszone beziki, na wierzch
Przygotowanie
Spód
  1. Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy. Podpiecz w temperaturze 175ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjmij, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzej do 175°C. Twaróg zmiel w maszynce trzykrotnie lub rozmiksować na gładko w melakserze. Możesz też kupić gotowy twaróg do sernika. Dodaj mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier i zmiksuj. Kolejno dodawaj jajka i żółtka miksując, tylko do połączenia się składników. Zbyt długie ubijanie spowoduje napowietrzenie masy i zbyt wysokie wyrośnięcie sernika, co nie jest wskazane, bo chcemy na równą warstwę sernika położyć mus. Masę wylej na przyszykowany spód ciasteczkowy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piec przez 30 minut (sernik ma być ścięty, lekko trzęsący się na środku, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji). Wyjmij i całkowicie ostudź.
Mus cytrynowy
  1. Żelatynę w proszku (lub listki) zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika, lekko przestudź. Wymieszaj z sokiem cytrynowym.
  2. W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i cukier puder. W miarę ubijania dodawaj barwnik obserwując kolor śmietany. Ubij do sztywności. Sok cytrynowy z żelatyną wymieszaj z 3 łyżkami bitej śmietany. Następnie taki wymieszany sok dodaj do reszty ubitej śmietany, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, do wymieszania się składników. Skosztuj - jeśli mus jest zbyt kwaśny dodaj cukru pudru i delikatnie wymieszaj.
  3. Gotowy mus przełóż na sernik i wyrównaj. Schłódź przez kilka godzin w lodówce.
  4. Bezpośrednio przed podaniem możesz posypać pokruszonymi bezikami.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 328 kcal Białka: 6.8 g Tłuszcze: 23.5 g Cukry: 22.3 g Wymienniki: 4.6 WW: 2.2 WBT: 2.4
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-z-musem-cytrynowym/