Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy. Podpiecz w temperaturze 175ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjmij, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 175°C. Twaróg zmiel w maszynce trzykrotnie lub rozmiksować na gładko w melakserze. Możesz też kupić gotowy twaróg do sernika. Dodaj mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier i zmiksuj. Kolejno dodawaj jajka i żółtka miksując, tylko do połączenia się składników. Zbyt długie ubijanie spowoduje napowietrzenie masy i zbyt wysokie wyrośnięcie sernika, co nie jest wskazane, bo chcemy na równą warstwę sernika położyć mus. Masę wylej na przyszykowany spód ciasteczkowy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piec przez 30 minut (sernik ma być ścięty, lekko trzęsący się na środku, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji). Wyjmij i całkowicie ostudź.
Mus cytrynowy
Żelatynę w proszku (lub listki) zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika, lekko przestudź. Wymieszaj z sokiem cytrynowym.
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i cukier puder. W miarę ubijania dodawaj barwnik obserwując kolor śmietany. Ubij do sztywności. Sok cytrynowy z żelatyną wymieszaj z 3 łyżkami bitej śmietany. Następnie taki wymieszany sok dodaj do reszty ubitej śmietany, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, do wymieszania się składników. Skosztuj - jeśli mus jest zbyt kwaśny dodaj cukru pudru i delikatnie wymieszaj.
Gotowy mus przełóż na sernik i wyrównaj. Schłódź przez kilka godzin w lodówce.
Bezpośrednio przed podaniem możesz posypać pokruszonymi bezikami.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 328 kcal Białka: 6.8 g Tłuszcze: 23.5 g Cukry: 22.3 g Wymienniki: 4.6 WW: 2.2 WBT: 2.4
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-z-musem-cytrynowym/