Dukkah
 
Składniki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki kolendry w ziarnach
  • 1 łyżka kminu rzymskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka pieprzu białego w ziarnach
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu włoskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
  1. Orzechy upraż na suchej patelni lub w piekarniku, aż się lekko zrumienią. Jeśli mają skórkę, usuń jej tyle, ile się da, a orzechy drobno posiekaj. (Mi udało się kupić uprażone orzechy bez skórki - idealne). Słonecznik upraż i posiekaj.
  2. Wszystkie przyprawy, oprócz papryki i soli praż na suchej patelni, aż zaczną mocno pachnieć – każdą przyprawę oddzielnie. Przesyp wszystkie razem do moździerza lub blendera i utrzyj ręcznie lub zmiksuj. Część przypraw powinna się zamienić w niezbyt drobny proszek, część może pozostać w grubszych kawałkach. Do przypraw dodaj orzechy i słonecznik, krótko ucieraj lub miksuj do połączenia składników. Wymieszaj z papryką oraz solą.
  3. Mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 578 kcal Białka: 15.4 g Tłuszcze: 54 g Cukry: 7.6 g Wymienniki: 6.2 WW: 0.7 WBT: 5.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/dukkah/