Schab gotowany
 
Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 l zimnej wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
Przygotowanie
  1. Do garnka włóż majonez i dodaj szklankę wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadź majonez w wodzie, następnie dolej pozostałą wodę. Wsyp sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty, dorzuć czosnek. Wymieszaj i włóż umyty schab.
  2. Na niewielkim ogniu wszystko zagotuj i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotuj 5 minut. Następnie zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Po tym czasie garnek ponownie postaw na palniku, zagotuj i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotuj 5 minut.
  3. I tak jak poprzednio zdejmij garnek z palnika, nakryj pokrywką i odstaw na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie. Ugotowany schab przechowuj w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 235 kcal Białka: 28.4 g Tłuszcze: 13.5 g Wymienniki: 2.4 WBT: 2.4
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/schab-gotowany/