Placuszki z ricottą
 
Składniki
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 3 jajka
  • 200 g maślanki
  • 150 g ricotty
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki (18 g) oleju słonecznikowego do smażenia
Syrop malinowy
  • 200 g mrożonych malin
  • 40 g miodu
  • 20 g syropu klonowego
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier, żółtka, maślankę i wanilię, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, razem z ricottą dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną cienko tłuszczem nakładamy ciasto - 1 dużą łyżkę na jeden placuszeki. Smażymy aż placuszki będą zrumienione i wyrośnięte.
Syrop malinowy
  1. Maliny rozmrażamy, umieszczamy w rondelku i mieszając podgrzewamy na małym ogniu, przez 1-2 minuty. Dodajemy mód i syrop klonowy, rozdrabniamy blenderem i podgrzewamy przez ok. 3 minuty.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 236 kcal Białka: 9.8 g Tłuszcze: 8.0 g Cukry: 31.2 g Wymienniki: 4.2 WW: 3.1 WBT: 1.1
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/placuszki-z-ricotta/