95 g masła orzechowego (zwróć uwagę, żeby nie było dosładzane, czy z dodatkowym tłuszczem)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
15 g ryżu brązowego ekspadowanego
70 g orzechów ziemnych, prażonych, niesolonych
100 g czekolady 70%
Przygotowanie
Przygotuj formę 11x33 cm
Włóż do miski robota kuchennego lub malaksera pastę daktylową, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy i zmiksuj na jednolitą masę.
Do dużej misy przełóż zmiksowaną masę, ryż ekspadowany i orzechy, wymieszaj dokładnie.
Przełóż przygotowaną masę do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę i wyłóż ją na przygotowaną w formie batony, rozprowadź, używając noża paletowego, gładko po powierzchni.
Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy czekolada zastygnie, wyjmij z formy i pokrój na paseczki 2 cm szerokości.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 392 kcal Białka: 9.4 g Tłuszcze: 19.0 g Cukry: 45.9 g Wymienniki: 6.7 WW: 4.6 WBT: 2.1
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/batony-snickers-raw/