Batony snickers raw
 
Składniki
  • 400 g pasty daktylowej
  • 95 g masła orzechowego (zwróć uwagę, żeby nie było dosładzane, czy z dodatkowym tłuszczem)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 15 g ryżu brązowego ekspadowanego
  • 70 g orzechów ziemnych, prażonych, niesolonych
  • 100 g czekolady 70%
Przygotowanie
  1. Przygotuj formę 11x33 cm
  2. Włóż do miski robota kuchennego lub malaksera pastę daktylową, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy i zmiksuj na jednolitą masę.
  3. Do dużej misy przełóż zmiksowaną masę, ryż ekspadowany i orzechy, wymieszaj dokładnie.
  4. Przełóż przygotowaną masę do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę i wyłóż ją na przygotowaną w formie batony, rozprowadź, używając noża paletowego, gładko po powierzchni.
  5. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy czekolada zastygnie, wyjmij z formy i pokrój na paseczki 2 cm szerokości.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 392 kcal Białka: 9.4 g Tłuszcze: 19.0 g Cukry: 45.9 g Wymienniki: 6.7 WW: 4.6 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/batony-snickers-raw/