Pełnoziarniste krakersy dukkah
 
Składniki
Składniki na 2 blachy do pieczenia:
  • 15 g dukkach (z tego przepisu Dukkah)
  • 200 g nasion dynii
  • 115 g sezamu
  • 30 g nasion chia
  • 50 g mąki lnianej
  • 35 g mąki słonecznikowej
  • 15 g mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli (w płatkach jeżeli to możliwe)
  • 60 ml wody
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 160°C.
  2. Do miski włóż wszystkie składniki i dobrze wymieszaj (najlepiej ręką). Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Masę podziel na dwie równe części. Używając szpatuły lub wałka (w ostateczności ręki) rozprowadź i rozwałkuj masę na grubość 6 mm. Piecz przez 20 minut.
  3. Potnij na kawałki 3 cm x 10 cm. Odstaw do wystygnięcia. Możesz podać je z serkiem kozim ale dobry będzie też hummus lub inne smarowidło. Smacznego :-)
  4. Krakersy można przechowywać do 3 tygodni w szczelnym pojemniku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 547 kcal Białka: 27.4 g Tłuszcze: 43.3 g Cukry: 11.8 g Wymienniki: 6.0 WW: 1.2 WBT: 5.0
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/domowepieczywo/pelnoziarniste-krakersy-dukkah/