Zupa z dyni z tajską nutą
 
Składniki
  • 750 g dyni
  • 30 g szalotki
  • 5 g czosnku
  • 5 g świeżego imbiru startego na tarce
  • 3 łyżki oleju
  • 750 ml wody
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 20 ml sosu sojowego
  • 2-3 liście limonki kaffir
  • 2-3 łodyżki trawy cytrynowej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¾ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ok. 2 łyżki soku z limonki
Do podania
  • kolendra
  • nasiona słonecznika
Przygotowanie
  1. Dynię obierz, oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Szalotki obierz i bardzo drobno poszatkuj. Czosnek zmiażdż, obierz i przeciśnij przez praskę). Trawę cytrynową zmiażdż.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotki aż dobrze zmiękną, nie dopuszczając do zbrązowienia (ok. 5-7 minut), dodaj czosnek, imbir, kumin, kolendrę, trawę cytrynową i listki kaffir, zamieszać i jeszcze chwilę smaż (ok. 1 – 1,5 minuty). Dodaj dynię i kurkumę, wlej wodę i zagotuj.
  3. Gdy dynia zaczyna być miękka, dodaj mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj (wcześniej wyłów listki kaffir i trawę cytrynową). Podawaj z dodatkiem posiekanej świeżej kolendry i uprażonych nasion słonecznika.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 31 Białka: 0.9 Tłuszcze: 1.6 Cukry: 3.3 Wymienniki: 0.5 WW: 0.3 WBT: 0.2
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-z-dyni-z-tajska-nuta/