Dynię obierz, oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Szalotki obierz i bardzo drobno poszatkuj. Czosnek zmiażdż, obierz i przeciśnij przez praskę). Trawę cytrynową zmiażdż.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotki aż dobrze zmiękną, nie dopuszczając do zbrązowienia (ok. 5-7 minut), dodaj czosnek, imbir, kumin, kolendrę, trawę cytrynową i listki kaffir, zamieszać i jeszcze chwilę smaż (ok. 1 – 1,5 minuty). Dodaj dynię i kurkumę, wlej wodę i zagotuj.
Gdy dynia zaczyna być miękka, dodaj mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj (wcześniej wyłów listki kaffir i trawę cytrynową). Podawaj z dodatkiem posiekanej świeżej kolendry i uprażonych nasion słonecznika.