Zupa z boćwiną i szczyptą kurkumy
 
Składniki
  • 50g marchewki
  • 50g korzenia pietruszki
  • 140g boćwiny (buraka liściowego)
  • 1l bulionu warzywnego
  • 80g śmietany 18%
  • 5g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki cytryny
  • szczypta kurkumy
Przygotowanie
  1. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce, gotujemy w bulionie ok. 10-15 minut. Kroimy drobno boćwinę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości przez kilka minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotowujemy.
  2. Dodajemy cytrynę i szczyptę kurkumy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 35 Białka: 1.4 Tłuszcze: 2.2 Cukry: 2.4 Wymienniki: 0.5 WW: 0.2 WBT: 0.3
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-z-bocwina-i-szczypta-kurkumy/