Galette ze śliwkami
 
Składniki
  • 40 g mąki migdałowej
  • 500 g śliwek (waga po wyjęciu pestek) pokrojonych w plasterki 2 cm grubości
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 10 g masła, posiekanego
  • 1 jajko, rozkłócone
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka jałowca, zmiażdzonego
Na ciasto
  • 225 g mąki orkiszowej
  • 55 g cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 60 g zimnego masła, posiekanego
  • 40 g zimnego smalcu, posiekanego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 60 ml bardzo zimnej wody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilli
Przygotowanie
  1. Żeby zrobić ciasto, do dużej miski wsyp mąkę, cukier, skórkę z cytryny i wymieszaj. Dodaj posiekane w kostkę masło i smalec. Używając palców szybko zagnieć ciasto do konsystencji kruszonki. Dodaj ocet, wodę i ekstrakt waniliowy i szybko wyrabiaj ciasto do konsystencji kuli. Lekko ją spłaszcz, zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na 3 cm okrąg o średnicy 30 cm. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na ciasto mąkę migdałową zostawiając 3 cm pasek od brzegu ciasta. Do miski wsyp śliwki, posyp cukrem i wanilią i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż ciasto tak przygotowanymi śliwkami, pozostawiając 3 cm pasek od brzegu ciasta.. Na wierzchu śliwek porozkładaj kawałki masła. Zawiń brzegi ciasta do środka, lekko dociśnij. Posmaruj zawinięte brzegi rozkłóconym jajkiem i spryskaj cukrem. Schłódź 10 minut przed wstawieniem do lodówki. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez dalsze 40 minut lub do czasu gdy ciasto będzie złote a śliwki upieczone. Posyp rozgniecionymi jagodami jałowca i odstaw na 10 minut przed podaniem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 305 kcal Białka: 4.8 g Tłuszcze: 14.3 g Cukry: 39.2 g Wymienniki: 5.4 WW: 3.9 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/galette-ze-sliwkami-1-1/