Ciasto bananowe z kajmakiem i bitą śmietaną
 
Składniki
Składniki na formę o wymiarach 25cm x 25cm x 5cm:
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 100 g cukru
  • 100 g tagatozy
  • 225 g masła
  • 4 jajka (lekko roztrzepane)
  • 225 g rozgniecionych bananów (ok. 2 szt)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli
Do podania:
  • 300 g śmietanki 36%
  • 150 g kajmaku
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Formę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej w jednym kawałku, będzie łatwiej wyjąć ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę. Palcami wymieszaj składniki do konsystencji grudek. Wmieszaj jaka, banany, śmietanę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  2. Piecz 45-55 minut, aż włożony patyczek do środka ciasta będzie suchy.
  3. Kiedy ciasto się piecze ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj kajmak. Część kajmaku możesz zostawić i wmieszać go już na cieście. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź - najlepiej na kratce. Kajmakową śmietanę wyłóż na ostudzone ciasto.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 308 kcal Białka: 5.1 g Tłuszcze: 18.8 g Cukry: 29.6 g Wymienniki: 4.4 WW: 2.7 WBT: 1.7
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-bananowe-z-kajmakiem-i-bita-smietana/