Ciasto z marchewką, pasternakiem i cukinią z pistacjową praliną
 
Składniki
Ciasto
  • 385 g mąki orkiszowej
  • 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 4 duże jajka lekko roztrzepane
  • 280 g oleju słonecznikowego
  • 100 g suszonych moreli
  • 160 g marchewki startej na dużych oczkach
  • 80 g pasternaku startego na grubych oczkach
  • 80 g cukinii startej na grubych oczkach
Krem
  • 400 g serka philadelphia
  • 100 g masła
  • 125 g cukru pudru
Pralina pistacjowa (opcjonalnie)
  • 35 g pistacji (obranych)
  • 110 g cukru
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 180°C góra-dół. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wsyp do miski, dodaj cukier, wiórki kokosowe sól, wszystkie przyprawy i wymieszaj. Jajka i olej wymieszaj w osobnej misce. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, następnie dodaj pokrojone drobno suszone morele oraz warzywa starte na grubej tarce. Wyłóż masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 15 minut do suchego patyczka. Ciasto odstaw do ostudzenia, potem zetnij czubek.
  2. Serek philadelphia i masło powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jest chłodniejsza pora roku, można je na chwilę wstawić do lekko ciepłego piekarnika. Do masła i serka dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie gładka. Następnie masę ostudź w lodówce, jeżeli jest za luźna. Możesz całą masę rozprowadzić po wierzchu ciasta albo przekroić je na dwie części i częścią masy je przełożyć, zostawiając też trochę na boki i wierzch.
  3. Ciasto możesz posypać pistacjową praliną. Przygotuj sobie silikonową matę. Posiekaj pistacje. Cukier wsyp na patelnię postawioną na dużym ogniu, czasami wstrząsaj patelnią. Po ok 4-5 minutach cukier powinien się rozpuścić, wsyp wtedy na patelnię pistacje, szybko wymieszaj i wyłóż na przygotowaną wcześniej matę. Odstaw na 30 minut. Pralina powinna w tym czasie zastygnąć. Potłucz ją na drobne kawałki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 358 kcal Białka: 4.9 g Tłuszcze: 24.1 g Cukry: 30.3 g Wymienniki: 5.4 WW: 3.0 WBT: 2.4
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-z-marchewka-pasternakiem-i-cukinia-z-pistacjowa-pralina/