160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo
30 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki mąki pszennej
Mus żurawinowy:
300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
½ szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Przygotowanie
Spód
Ciastka (w całości) i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy, schłódź w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.
Formę dwukrotnie owiń z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiel w maszynce trzykrotnie lub rozmiksować na gładko w melakserze. Możesz też kupić gotowy twaróg do sernika. Dodaj śmietanę, estrakt waniliowy, mąkę pszenną oraz cukier i zmiksuj. Kolejno dodawaj jajka miksując, tylko do połączenia się składników. Zbyt długie ubijanie spowoduje napowietrzenie masy i zbyt wysokie wyrośnięcie sernika, co nie jest wskazane, bo chcemy na równą warstwę sernika położyć mus. Masę wylej na przygotowany spód ciasteczkowy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłuż czas pieczenia.
Wyjmij z piekarnika, wystudź, można schłodzić.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą sero
Mus żurawinowy
W garnuszku umieść żurawiny (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Zagotuj, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i popękania żurawiny. Przetrzyj przez sitko, dokładnie, do pozbycia się skórki i powstania gładkiego puree.
Żelatynę zalej wodą do jej pokrycia, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika, pozostaw do przestudzenia. Wymieszaj dokładnie z jeszcze ciepłym puree (w razie potrzeby puree możesz podgrzać). Odstaw do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Powoli, w trzech turach, dodawaj do wystudzonego puree, bardzo delikatnie wymieszaj. Mus żurawinowy wyłóż na wystudzony sernik, wyrównaj. Schłódź przez 12 godzin w lodówce (całą noc).Przed podaniem możesz udekorować oszronionymi żurawinami - świeżą żurawinę umocz w surowym białku i obtocz w drobnym cukrze do wypieków. Przechowuj w lodówce do 5 dni.
wą.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 308 kcal Białka: 7.7 g Tłuszcze: 18.3 g Cukry: 28.1 g Wymienniki: 4.8 WW: 2.0 WBT: 2.8
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-z-musem-zurawinowym/