Ciastka z tysiąca i jednej nocy
 
Składniki
  • 240 g mąki migdałowej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki gryczanej
  • 80 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • ¾ łyżeczki soli
  • 160 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 90 g jajka (ok. 2 małych jajek, 1½ dużego)
  • ¾ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Do podania
  • 60 g mascarpone
  • 1½ łyżeczki pistacji, pokrojonych w słupki lub drobno pokruszonych
  • 12 pestek granatu
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC (180ºC z termoobiegiem). Umieść w malakserze mąkę migdałową, cukier, mąkę gryczaną, masło oraz sól i zmiksuj pulsacyjnie kilka razy, aż mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Przełóż dwie trzecie (ok. 380 g) do dużej miski i dodaj jogurt, jajka, mahlep i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Pozostałą mieszaninę rozłóż do 12 wgłębień formy do finansjerek (ma 12 wgłębień o wymiarach 8x3x3cm) lub muffinek - powinna sięgać do ⅓ wysokości ścianek. Lekko ugnieć palcami lub łyżeczką, tak by spód był zwarty.
  3. Za pomocą dwóch łyżeczek (jedna do nabierania, druga do zsuwania) nałóż na spody mieszaninę jogurtową i wygładź wierzch długą, wąską łopatką. Ustaw formę na blasze i piecz 30-35 minut, obracając blachę w połowie pieczenia, aż ciastka zrobią się złotobrązowe, a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Ciastka są wewnątrz dość wilgotne i wydają się lekko niedopieczone, ale to część ich uroku. Odstaw na 15-30 minut by przestygły, a następnie wyjmij z foremek. Podaj lekko ciepłe bez dodatków lub zaczekaj, aż zupełnie ostygną, po czym udekoruj każde porcyjką mascarpone, posiekanymi pistacjami i pestką granatu. Połowę każdego ciastka posyp cukrem pudrem i podaj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 464 kcal Białka: 9.8 g Tłuszcze: 31.6 g Cukry: 35.3 g Wymienniki: 6.7 WW: 3.5 WBT: 3.2
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciastka-z-tysiaca-i-jednej-nocy/