Słomiane placki ziemniaczane
 
Składniki
  • 800 g ziemniaków
  • 1 jajko,
  • 96 g klarowanego masła
  • sól (najlepiej himalajska)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
  1. Ziemniaki gotujemy na parze przez 15-20 minut, aż zaczną lekko mięknąć. Odkładamy je na kilka godzin, aż zupełnie ostygną. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy surowe jajko, szczyptę soli i pieprzu.
  2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło.
  3. Kładziemy porcje po 60 g każda, dociskając lekko łopatką formujemy placki. Kledy spód się zrumieni, ostrożnie je przewracamy i przysmażamy z drugiej strony.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 238 kcal Białka: 3.3 g Tłuszcze: 15.7 g Cukry: 20.9 g Wymienniki: 3.6 WW: 2.1 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/slomiane-placki-ziemniaczane/