Śledź w oleju rydzowym
 
Składniki
  • 400 g płatów śledziowych, matjasa (ok. 5-6 sztuk)
  • 100 g cebuli
  • 140 g oleju rydzowego
  • ziele angielskie
  • łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • ocet
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Śledzie moczymy ... no tu każdy ma swoją szkołę i nie będę polemizować, która jest najlepsza. Swoje śledzie moczyłam 3 razy po 20 minut, zmieniając po każdym razie wodę. Do ostatniej porcji wody dodałam 2-3 łyżek octu. Ości zmiękną a śledź zachowa swój kolor. Potem śledzie wyjmij, osusz i pokrój w romby.
  2. Do przygotowania cebuli w garnku podgrzej szklankę wody z ½ szklanką octu, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę cukru. Cebulę pokrój w wiórki i dodaj do wody, zagotuj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie cebulę odcedź i poczekaj aż wystygnie.
  3. W słoiczku układamy warstwami śledzie i cebulkę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, całość zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na ok. 3 dni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 315 kcal Białka: 11.8 g Tłuszcze: 29.3 g Cukry: 1.1 g Wymienniki: 3.2 WW: 0.1 WBT: 3.1
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/sledz-w-oleju-rydzowym/