Ciasto z suszonymi morelami
 
Składniki
  • 200 ml muskatu
  • 220 g mąki orkiszowej
  • 130 g suszonych moreli, posiekanych
  • 113 g masła + 28 g masła
  • 145 g cukru + 10 g cukru
  • 30 g oleju słoneczniowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g cukru
Przygotowanie
  1. W małym garnuszku podgrzej wino na średnim ogniu aż zacznie się gotować. Dodaj posiekane morele i ściągnij garnuszek z ognia. Odstaw do ostudzenia, około 30 minut.
  2. Podgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż formę na tartę z gładkimi bokami o średnicy 23 cm papierem do pieczenia. Natłuść boki i spód formy olejem.
  3. W misie miksera wyposażonego w końcówkę do mieszania ubijaj miękkie masło z olejem na średniej prędkości ok 10 sekund, następnie dodaj cukier, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i wanilię. Ubijaj nadal ok. 3 minut. Dodaj jajka, jedno po drugim, mieszaj aż do połączenia się składników.
  4. W średniej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki na zmianę z suszonymi morelami (razem z winem) do ubitego masła. Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
  5. Piecz ok 30 minut, aż patyczek włożony do ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj go pozostałym masłem (28 g), posyp pozostałym cukrem (10 g) i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut.
  6. Wyjmij ciasto ponownie z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Wyjmij ciasto z formy i możesz je podawać.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 353 kcal Białka: 4.9 g Tłuszcze: 17.6 g Cukry: 43.9 g Wymienniki: 6.2 WW: 4.4 WBT: 1.8
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-z-suszonymi-morelami/