Galette z czerwonymi pomarańczami
 
Składniki
  • 30 g mąki migdałowej
  • 1,5 kg czerwonych pomarańczy (waga całych), obranych i cienko pokrojonych w plasterki
  • 1 jajko, rozkłócone
Na ciasto
  • ¼ łyżeczki nasion kminku
  • 225 g mąki orkiszowej
  • 55 g cukru
  • 60 g masła, posiekanego
  • 40 g smalcu,posiekanego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 60 ml zimnej wody
Przygotowanie
  1. Nasiona kminku utrzyj w moździeżu. W dużej misce wymieszaj tak przygotowany kminek, mąkę i cukier. Dodaj masło i smalec i palcami rozdrobnij je do momentu aż ciasto uzyska konsystencję piasku. Dodaj ocet i wodę i używając noża połącz składniki. Następnie krótko wyrabiaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj je w kulę, spłaszcz, owiń folią spożywczcą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Piekarnik nagrzej do 220°C. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na okrąg o średnicy 32 com. Posyp mąką migdałową, zostawiając 5 cm margines od brzegu.
  3. Pomarańcze i cukier przełóż do miski i wymieszaj. Przełóż je na ciasto (zostawiająć 5 cm margines. Zawiń brzegi do środka i posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia i piecz 2-25 minut aż ciasto będzie złociste.
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/galette-z-czerwonymi-pomaranczami/