Babka z ajerkoniakiem
 
Składniki
  • 5 jajek
  • 175 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 150 ml (180 g) ajerkoniaku
Przygotowanie
  1. Jajka ubij z cukrem do białości. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia
  2. Ubijając jajka, dodawaj stopniowo ajerkoniak. Ubijając masę na malutkich obrotach, dodawaj stopniowo mąkę i ostudzone masło.
  3. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelej je do formy na babkę do ⅔ wysokości formy, uprzednio wysmarowanej masłem.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 st C.
  5. Piecz ok. 45-55 minut (należy sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień upieczenia ciasta – jeśli jest gotowe, wbity w nie patyczek będzie suchy).
  6. Wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 15-20 minut, następnie wyjmij z formy i ostudź.
  7. Możesz posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 410 kcal Białka: 7.7 g Tłuszcze: 22.2 g Cukry: 44.8 g Wymienniki: 6.8 WW: 4.5 WBT: 2.3
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/babka-z-ajerkoniakiem/