Kasztanowe ciasto bezglutenowe
 
Składniki
Ciasto
  • 65 g kakao
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 35 g mąki z ryżu kleistego
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g cukru + 20 g cukru
  • 1½ łyzeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 żółtka jajek
  • 2 duże jajka
  • 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1½ ekstraktu kawowego (opcjonalnie)
  • 90 ml oleju słonecznikowego (lub innego neutralnego)
  • 150 ml wody
  • 5 białek jajek
  • ½ łyżeczki kamienia winnego
Syrop
  • 1 filiżanka kawy
  • ½ filiżanki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka cukru
Krem
  • 225 g kremu kasztanowego (słodzonego)
  • 225 g mascarpone
  • nasiona z 1 laski wanilii lub łyżeczka ekstratku waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietanki kremówki
Do serwowania
  • wiórki czekoladowe
  • ziarna kakao
Przygotowanie
Ciasto
  1. Piekarnik nagrzej do 175°C. Formę na tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Wyłóż papierem dno i boki tortownicy.
  2. Do dużej miski przesiej kakao, mąkę kasztanowią, mąkę z ryżu kleistego, mąkę ziemniaczaną. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj. Dodaj żółtka jajek, całe jajka, ekstrakty i oliwę. Ubijaj do otrzymania gładkiego ciasta, następnie stopniowo dodawaj wodę.
  3. W odtłuszczonej misie z końcówką do ubijania ubijaj białka jajek z dodatkiem kamienia winnego aż do "miękkich wierzchołków". Nastęnie dodaj 20 g cukru i kontynuuj ubijanie aż piana będzie gładka i błyszcząca.
  4. Wmieszaj ubite białka do ciasta, stopniowo. Napierw ⅓, potem pozostałą część.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy. Pieczk aż do suchego patyczka, ok. 45-60 minut.
  6. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  7. Kiedy ciasto ostygnie wyjmij je z tortownicy. Sciągnij papier i połóż ciasto na talerz do serwowania. Wierzchnią warstwę ciasta zrusz (np. palcami), że łatwiej wchłonęło syrop. Przetnij ciasto na pół.
Syrop
  1. Wymieszaj gorącą kawę z cukrem a nastęnie zmieszaj rum.
Krem
  1. W misie miksera wymieszaj krem kasztanowy z mascarpone. Dodaj wanilię, śmietankę kremówkę i ubijaj na średnich obrotach aż do miękkich wierzchołków.
Ciasto
  1. Dolną część ciasta nasącz rumem, odczekaj kilka minut aż się wchłonie. Połóż warstwę kremu.
  2. Połóż górną część ciasta na warstwie kremu. Nastęnie nasącz syropem górną częścią ciasta i połóż na niej warstwę kremu.
  3. Posyp krem wiórkami czekoladowymi i ziarnami kakao.
  4. Schłódź ciasto przynajmniej 1 godzinę lub całą noc.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 330 kcal Białka: 5.0 g Tłuszcze: 22.3 g Cukry: 27.2 g Wymienniki: 4.9 WW: 2.7 WBT: 2.2
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/kasztanowe-ciasto-bezglutenowe/