Foremka do tarty z karbowanym brzegiem i wyjmowanym dnem o średnicy 22 cm
Spód
Odłóż na bok jedno ciastko. Resztę wraz z czekoladą zmiksuj w malakserze, aż uzyskasz mieszankę okruchów, potem dodaj masło i miksuj dalej, aż masa zacznie się zlepiać w grudki.
Wsyp do formy na tartę i palcami lub łyżką przyciśnij do dna i boków, by powstała równa warstwa. Wstaw do lodówki, by spód się schłodził i stwardniał.
Nadzienie
W rondelku na małym ogniu podgrzej pianki z mlekiem i gdy mleko zacznie lekko wrzeć (ale jeszcze się nie zagotuje), zdejmij z ognia i mieszaj, aż pianki się stopią w mleku i powstanie gładka masa.
Przelej mieszaninę z rondelka do żaroodpornej miski, nastęnie trzepaczką wmieszaj likiery Creme de Menthe i Creme de Cacao. Odstaw do ostygnięcia.
Ubij śmietanę niezbyt sztywno, potem nadal ubijajać, dodaj ostudzoną masę z pianek. Mieszanina powinna być gęsta, ale nadal miękka i plynna, by się dała łatwo wylać z miski na schłodzony spód.
Gdy masa z pianek połączy się ze śmietaną, dodaj kilka kropel barwnika spożywczego (chyba, że nie chcesz) i wymieszaj trzepaczką.
Wyłóż nadzienie na schłodzony spód z herbatników i wygładź nożem lub łopatką, by powstała równa warstwa, potem przykryj, wstaw do lodówki i schładzaj przez noc lub przynajmniej przez 4 godziny, aż stężenie.
Przed podaniem pokrusz pozostałe ciasteczko i posyp tartę po wierzchu.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 366 kcal Białka: 3.7 g Tłuszcze: 25.4 g Cukry: 30.5 g Wymienniki: 5.4 WW: 3.0 WBT: 2.4
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/tarta-pasikonika/