Focaccia z oliwkami
 
Składniki
Zaczyn
  • 3 g drożdży suchych
  • 100 ml wody
  • 100 g mąki okriszowej typ 630
Ciasto właściwe
  • 400 ml wody
  • 700 g mąki orkiszowej typ 630
  • 15 g suchego zakwasu do focacci
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
Dodatki
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 5 g soli
Przygotowanie
  1. W misce wymieszaj składniki na zaczyn i odstaw na około 30-60 minut.
  2. Po tym czasie wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe, aż powstanie jednolita masa.
  3. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło.
  4. Przełóż z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszzego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Jednak im dłużej ciasto wyrasta, tym spaczniejsze i bardziej puszyste jest pieczywo. W połowie tego czasu możesz zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskasz bardziej puszystą focaccię.
  5. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość. Jeśli zwiększy ją podrójnie lub nawet poczwórnie, nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie.
  6. Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełóż ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm. Rozłóż równomiernie na całej blasze i palcami zrób włębienia w całym cieście.
  7. Oliwki przekrój na połówki i powciskaj w ciasto.
  8. Oliwę wymieszaj z wodą i solą, aż sól się rozpóści. Otrzymaną mieszanką skrop całe ciasto, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1½ - 2 godzin do garowania.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
  10. Wstaw blachę do piekarnika i piec przez 25-30 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 239 kcal Białka: 7.6 g Tłuszcze: 3.3 g Cukry: 44.6 g Wymienniki: 5.1 WW: 4.5 WBT: 0.6
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/domowepieczywo/focaccia-z-oliwkami/