Mus czekoladowy z olejem rydzowym
 
Składniki
  • 150 g czekolady 70%
  • 100 g oleju rydzowego
  • 50 g drobnego cukru nierafinowanego
  • 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • sól himalajska w płatkach
Przygotowanie
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - mieszaj silikonową szpatułką aż prawie wszystkie grudki się rozpuszczą. Ściągnij wtedy miskię z garnka i mieszaj aż cała czekolada się rozpuści.
  2. Używając silikonowej szpatuły wmieszaj olej z lnianki i odstaw.
  3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj jej w stojącym mikserze aż do "miękkich wierzchołków". Uważaj żeby nie przebić piany.
  4. Do miski przełóż żółtka, cukier orasz szczyptę soli. Używając ręcznego miksera ubijaj żółtka z cukrem aż masa będziej jasna i podwoi swoją objętość.
  5. Używając silikonowej szpatuły wmieszaj masę z żółtkami do masy z czekoladą aż do połączenia się składników.
  6. Dodaj ⅓ ubitych białek i wmieszaj do czekoladowej masy, zeby ją rozluźnikć. Następnie wmiejszaj drugą część białek. Jak będą połączone z pozostałą masą wmieszaj ostatnią część masy.
  7. Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Utnij końcówkę rękawa cukierniczego tak, żeby miała szerokość 2 cm a następnie wypełnij maą foremkę do wysokości 1 cm od brzegu foremek.
  8. Przełóż do lodówki i podawaj schłodzone.
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/mus-czekoladowy-z-olejem-rydzowym/