Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - mieszaj silikonową szpatułką aż prawie wszystkie grudki się rozpuszczą. Ściągnij wtedy miskię z garnka i mieszaj aż cała czekolada się rozpuści.
Używając silikonowej szpatuły wmieszaj olej z lnianki i odstaw.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj jej w stojącym mikserze aż do "miękkich wierzchołków". Uważaj żeby nie przebić piany.
Do miski przełóż żółtka, cukier orasz szczyptę soli. Używając ręcznego miksera ubijaj żółtka z cukrem aż masa będziej jasna i podwoi swoją objętość.
Używając silikonowej szpatuły wmieszaj masę z żółtkami do masy z czekoladą aż do połączenia się składników.
Dodaj ⅓ ubitych białek i wmieszaj do czekoladowej masy, zeby ją rozluźnikć. Następnie wmiejszaj drugą część białek. Jak będą połączone z pozostałą masą wmieszaj ostatnią część masy.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Utnij końcówkę rękawa cukierniczego tak, żeby miała szerokość 2 cm a następnie wypełnij maą foremkę do wysokości 1 cm od brzegu foremek.
Przełóż do lodówki i podawaj schłodzone.
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/mus-czekoladowy-z-olejem-rydzowym/