Sałatka z quinoa, jarmużem i serem haloumi
- 70 g kaszy quinoa
- 100 ml wody
- 2 jajka
- 60 g jarmużu
- 1 łyżka oleju
- 100 g sera haloumi
- 1 nieduże awokado (100 g bez skórki i pestki)
- 30 g tahini
- 25 g wody
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
- Przełóż kaszę i wodę do małego garnuszka. Zagotuj, przykryj pokrywką i zredukuj gaz. Gotuj przez 12 minut. Odstaw na 5 minut.
- Ugotuj jajka na miękko. Obierz je.
- Na patelnie wlej łyżkę oliwy, wrzuć liście jarmużu podarte na mniejsze kawałki, smaż 2-3 minuty. Odstaw.
- Haloumi przełóż na patelnię i smaż przez 1 minutę na stronie aż będzie złocisty.
- Wymieszaj tahini, wodę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem
- Podziel haloumi, quinoę, jarmuż, jajka i awokado pomiędzy talerze. Polej pozostałym dressingiem i dopraw solą i pieprzem.
Porcje: 2 Kalorie: 182 kcal Białka: 9.3 g Tłuszcze: 12.7 g Cukry: 7.8 g Wymienniki: 2.3 WW: 0.8 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/salatka-z-quinoa/
3.5.3251