Mufinki dyniowe bezglutenowe
 
Składniki
  • 130 g mąki ryżowej
  • 50 g tapioki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 130 g brązowego cukru
  • 120 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina lub soku z cytryny
  • 100 g puree z dyni
  • 2 duże jajka
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarniki do 180ºC.
  2. W średniej misce wymieszaj ½ szklanki wody z octem winnym (lub sokiem z cytryny) i odstaw na ok. 30 minut.
  3. W dużej misce zmiejszaj wszyskie suche składniki - mąkę, przyprawy, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
  4. Do mieszanki mleka dodaj pozostałe mokre składniki - puree z dyni, jajka i olej. Wymieszaj aż do połączenia się składników.
  5. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż masa stanie się jednorodna. Ciasto powinno być gładkie i wyglądać na lekko napowietrzone, dzięki połączeniu mleka i octu winnego oraz sody.
  6. Przełóż ciasto do formy na muffinki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami do poziomu ¾. Piecz przez 25-30 minut lub aż do "suchego patyczka". Wyciągnij muffinki z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie możesz je wyjąć z foremek na kratkę do całkowitego wystynięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 320 kcal Białka: 3.8 g : 12.1 g Cukry: 49.0 g Wymienniki: 6.1 WW: 4.9 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/muffinki-dyniowe-bezglutenowe/