1 łyżeczka octu winnego z białego wina lub soku z cytryny
100 g puree z dyni
2 duże jajka
60 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
Rozgrzej piekarniki do 180ºC.
W średniej misce wymieszaj ½ szklanki wody z octem winnym (lub sokiem z cytryny) i odstaw na ok. 30 minut.
W dużej misce zmiejszaj wszyskie suche składniki - mąkę, przyprawy, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
Do mieszanki mleka dodaj pozostałe mokre składniki - puree z dyni, jajka i olej. Wymieszaj aż do połączenia się składników.
Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż masa stanie się jednorodna. Ciasto powinno być gładkie i wyglądać na lekko napowietrzone, dzięki połączeniu mleka i octu winnego oraz sody.
Przełóż ciasto do formy na muffinki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami do poziomu ¾. Piecz przez 25-30 minut lub aż do "suchego patyczka". Wyciągnij muffinki z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie możesz je wyjąć z foremek na kratkę do całkowitego wystynięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 320 kcal Białka: 3.8 g : 12.1 g Cukry: 49.0 g Wymienniki: 6.1 WW: 4.9 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/muffinki-dyniowe-bezglutenowe/