Curry z indykiem i kalafiorem
 
Składniki
  • 500 g mięsa z udźca indyka, bez skóry
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 250 g kalafiora
  • 240 g ciecierzycy ugotowanej (może być z puszki)
  • 50 g pasty curry
  • 50 g oleju kokosowego
  • 350 g mleka kokosowego
  • trawa cytrynowa
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ½ łyżeczki amchuru (suszonego mango w proszku)
  • szczypta kurkumy
  • ¼ łyżeczki imbiru w proszku
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Mięso z indyka pokrój w małe kawałki. Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oleju i obsmaż mięso, jeżeli to konieczne to partiami.
  2. Dodaj kalafiora pokrojonego w małe kawałki, przyprawy i chwilę obsmaż. Następnie dodaj trawę cytrynową, passatę pomidorową, pastę curry i mleko kokosowe.
  3. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15-18 minut aż kalafior będzie al dente. Dodaj ciecierzycę i gotuji jescze kilka minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 109 kcal Białka: 8.8 g Tłuszcze: 5.8 g Cukry: 5.3 g Wymienniki: 1.4 WW: 0.5 WBT: 0.9
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/curry-z-indykiem-i-kalafiorem/