Tort bezglutenowy z owocami
 
Składniki
Ciasto
  • 115 g masła w pokojowej temperaturze
  • 150 g cukru
  • 2 dużej jajka
  • 105 g mąki z ryżu kleistego
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 45 g mąki jaglanej
  • 1½ (6 g) łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki maślanki (120 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z waniilii
  • ½ łyżeczki soli
Krem
  • 170 g mascarpone
  • 235 g śmietanki 36%
  • nasiona z ½ laski wanilii
  • 25 g cukru
  • 500 g owoców (malin, truskawek, borówki amerykańskiej)
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 165°C
  2. Tortownicę o średnicy 20 cm natłuść masłem a boki wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich sól.
  4. Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj maślankę i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
  5. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wyrównaj szpatułą. Włóż do piekarnika i piecz 35-45 minut lub aż do czystego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mi ostygnąć przez 1-2 godzin.
  6. Ubij raze mascarpone, śmietanę, cukier i ekstrakt z wanilii.
  7. Wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przetnij na 2 części. Na dolną część przełóż połowę masy i 200 g owoców. Przykryj ją drugą połową ciasta. Wyłóż na niego pozostały krem na na niego pozostałe owoce.
  8. Możesz posypać cukrem podrem. Podawaj zaraz po przygotowaniu. Możesz przechowywać 1 dzień.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 262 kcal Białka: 3.1 g Tłuszcze: 16.8 g Cukry: 24.6 g Wymienniki: 4.1 WW: 2.5 WBT: 1.6
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/tort-bezglutenowy-z-owocami/