500 g owoców (malin, truskawek, borówki amerykańskiej)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 165°C
Tortownicę o średnicy 20 cm natłuść masłem a boki wyłóż papierem do pieczenia.
W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich sól.
Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj maślankę i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wyrównaj szpatułą. Włóż do piekarnika i piecz 35-45 minut lub aż do czystego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mi ostygnąć przez 1-2 godzin.
Ubij raze mascarpone, śmietanę, cukier i ekstrakt z wanilii.
Wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przetnij na 2 części. Na dolną część przełóż połowę masy i 200 g owoców. Przykryj ją drugą połową ciasta. Wyłóż na niego pozostały krem na na niego pozostałe owoce.