450 g świeżego ananasa, obranego, pokrojonego na cienkie plasterki
110 g cukru
375 ml wody
20 g świeżego imbiru w kawałku, pokrojonego w plasterki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 165°C
Prełóż do garnka ananasa, cukier, wodę i plasterki imbiru i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10 minut aż ananas będzie miękki. Wyciągnij go z garnka do ostudzenia.
Syrop, który pozostał w garnku gotuj ok 8-10 minut. Wyciągnij imbir i odstaw syrop do ostygnięcia.
Tortownicę o średnicy 21 cm natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich imbir i sól.
Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj maślankę i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
Plastry ananasa pokrój na podłóżne paski, wyłóż nimi spód tortownicy i polej syropem (połowę zostaw).
Ciasto przełóż na tak przygotowaną tortownicę i wyrównaj szpatułą. Włóż do piekarnika i piecz 45 minut, przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze przez 10-15 minut lub aż do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mi ostygnąć przez 1-2 godzin. Kiedy ciasto stygnie pozostały syrop gotuj jeszcze przez 3-4 minuty, aż zgęstnieje.
Odwróć ciasto i delikatnie ściągnij tortownicę. Polej ananasa pozostałym syropem.