Bezglutenowe ciasto ananasowo-imbirowe
 
Składniki
Ciasto
  • 115 g masła w pokojowej temperaturze
  • 150 g cukru
  • 2 dużej jajka
  • 105 g mąki z ryżu kleistego
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 45 g mąki jaglanej
  • 1½ (6 g) łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki maślanki (120 g)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z waniilii
  • ½ łyżeczki soli
Ananas
  • 450 g świeżego ananasa, obranego, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 110 g cukru
  • 375 ml wody
  • 20 g świeżego imbiru w kawałku, pokrojonego w plasterki
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 165°C
  2. Prełóż do garnka ananasa, cukier, wodę i plasterki imbiru i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10 minut aż ananas będzie miękki. Wyciągnij go z garnka do ostudzenia.
  3. Syrop, który pozostał w garnku gotuj ok 8-10 minut. Wyciągnij imbir i odstaw syrop do ostygnięcia.
  4. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  5. W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich imbir i sól.
  6. Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj maślankę i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
  7. Plastry ananasa pokrój na podłóżne paski, wyłóż nimi spód tortownicy i polej syropem (połowę zostaw).
  8. Ciasto przełóż na tak przygotowaną tortownicę i wyrównaj szpatułą. Włóż do piekarnika i piecz 45 minut, przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze przez 10-15 minut lub aż do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mi ostygnąć przez 1-2 godzin. Kiedy ciasto stygnie pozostały syrop gotuj jeszcze przez 3-4 minuty, aż zgęstnieje.
  9. Odwróć ciasto i delikatnie ściągnij tortownicę. Polej ananasa pozostałym syropem.
  10. Możesz podawać.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 259 kcal Białka: 3.1 Tłuszcze: 10.2 Cukry: 38.8 Wymienniki: 3.9 WW: 3.1 WBT: 0.8
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/bezglutenowe-ciasto-ananasowo/