Wszystkie składniki włóż do malaksera i zmiksuj. Przechowuj w lodówce do podania.
Kotleciki
Nagrzej piekarnik do 200ºC.
Włóż różyczki kalafiora do malaksera i zmiksuj.
Włóż ugotowaną quinoę, fetę, jajka, mąkę ryżowę, posiekaną dymkę, skórkę z cytryny, pietruszkę oraz zmiksowane różyczki kalafiora. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj aż do jednolitej masy. Formuj kotleciki (możesz użyć do tego łyzki do lodów - kotleciki będą tej samej wielkości) i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą. Piecz je przez 10 minut, odwróć na drugą stronę i piecz następne 10 minut lub do czasu aż będą złociste.
Podawaj kotleciki z sosem tahini oraz z surówką ze świeżego ogórka z miętą i pietruszką.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 184 kcal Białka: 8.9 g Tłuszcze: 8.6 g Cukry: 17.7 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.8 WBT: 1.1
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/kotleciki-kalafiorowe/