Kotleciki kalafiorowe z quinoa i fetą
 
Składniki
Kotleciki
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 380 g ugotowanej kaszy quinoa
  • 35 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • 150 g fety
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa 2- 3 łyżki
Sos tahini z miętą
  • 70 g tahini
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml soku z cytryny
  • ¼ szklanki świeżej mięty
Przygotowanie
Sos tahini z miętą
  1. Wszystkie składniki włóż do malaksera i zmiksuj. Przechowuj w lodówce do podania.
Kotleciki
  1. Nagrzej piekarnik do 200ºC.
  2. Włóż różyczki kalafiora do malaksera i zmiksuj.
  3. Włóż ugotowaną quinoę, fetę, jajka, mąkę ryżowę, posiekaną dymkę, skórkę z cytryny, pietruszkę oraz zmiksowane różyczki kalafiora. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj aż do jednolitej masy. Formuj kotleciki (możesz użyć do tego łyzki do lodów - kotleciki będą tej samej wielkości) i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą. Piecz je przez 10 minut, odwróć na drugą stronę i piecz następne 10 minut lub do czasu aż będą złociste.
  4. Podawaj kotleciki z sosem tahini oraz z surówką ze świeżego ogórka z miętą i pietruszką.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 184 kcal Białka: 8.9 g Tłuszcze: 8.6 g Cukry: 17.7 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.8 WBT: 1.1
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/kotleciki-kalafiorowe/