80 g cukru pudru (zrobiłam z cukru nierafinowanego)
1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ekstraktu)
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, tagatozę, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiej je. W drugim naczyniu roztrzep jajka z olejem. Połącz zawartość obu naczyń, dodaj marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszaj łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 170ºC przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce.
Krem
Wszystkie składniki umieść w mikserze i utrzyj na gładką masę. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż. Połową kremu przełóż ciasto, resztą rozsmarować na górze. Ozdób orzechami włoskimi, delikatnie oprósz cynamonem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 338 kcal Białka: 5.5 g Tłuszcze: 24.7 g Cukry: 23.4 g Wymienniki: 4.7 WW: 2.3 WBT: 2.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-marchewkowe-bezglutenowe/