160 g płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych
100 g cukru
40 g tapioki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła (mocno schłodzonego)
1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej szara reneta)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Wymieszaj ze sobą mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier i tagatozę.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.Następnie zetrzyj na tarce równomiernie ⅕ kostki masła. Na masło ułóż połowę startych jabłek.
Jabłka przykryj drugą częścią sypkich składników. Zetrzyj na nie na tarce rówomiernie ⅕ kostki masła i ułóż drugą część jabłek.Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na wierz rozłóż pozostałe masło pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto piecz 60 min.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 227 kcal Białka: 2.8 g Tłuszcze: 12.2 g Cukry: 26.4 g Wymienniki: 3.8 WW: 2.6 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/szarlotka-sypana-bezglutenowa/