Gofry bezlugtenowe
 
Składniki
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 130 g mąki z ryżu kleistego
  • 30 g tapioki
  • 50 g oleju słonecznikowego
  • 200 g wody
  • 2 jajka
  • 25 g cukru
  • 50 g oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji wanliliowej
Przygotowanie
  1. Suche składniki (za wyjątkiem cukru) przesiej.
  2. Jajka ubij z cukrem. Dodaj do nich esencję waniliową, olej i większość wody. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj dokładnie. Pozostałą ilością wody reguluj gęstość ciasta.
  3. Rozgrzać gofrownicę. Posmaruj powierzchnię do smażenia olejem. Nakładaj ciasto chochlą i rozprowadź ciasto dokładnie po całej powierzchni.Gofry piecz przez około 4 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
  4. Po upieczeniu odkładaj je na metalową kratkę.
  5. Podawaj z ulubionymi składnikami.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 7 Kalorie: 356 kcal Białka: 6.1 g Tłuszcze: 14.5 g Cukry: 50.4 g Wymienniki: 6.5 WW: 5.0 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/gofry-bezlugtenowe/